Sidmeny
Kategorimeny

Publicerad av den aug 12, 2013 i Trä | Inga kommentarer

Personliga byggklossar

Personliga byggklossar

Här är en guide på hur jag gjorde personliga byggklossar som present till en kompis som precis fått barn. Funkar som dekoration och vill man leka med dom så går det också. Jag försökte hitta ord med samma längd som deras barn. Det funkar också att ta kortare ord och till exempel lägga in stjärnor istället för att fylla utrymmet.

Du behöver:

  • 1m 45x45mm regelvirke
  • Såg
  • Vit färg
  • Svart färg
  • Sandpapper

Steg 1.

Jag köpte en 45x45mm regelvirke från en bygghandel. Det behövs bara 4,5 cm för varje bokstav så det räcker med en meter. Kostar inte många kronor, ibland har de även dessa liggandes i sin restlåda och ger bort gratis eller kraftigt reducerat pris. Hyvlat eller inte spelar ingen roll, den ska putsas senare.

Steg 1

 

 

Steg 2.

Kapa 5 fem bitar med samma längd som dimensionen på regelvirket så i detta fallet 45 mm. Har du en cirkelsåg så kan du räkna med riktigt raka linjer. Jag använde dock en vanlig handsåg och det blev inte perfekta fyrkanter. Men då ser det ju extra charmigt och hemmagjort ut 🙂

Steg 2

 

 

Steg 3.

Använd ett ganska grovt sandpapper för att putsa till eventuella rester från sågningen. Runda av alla hörnen så det ser mindre perfekt ut.

Steg 3

 

 

Steg 4.

Måla klossarna vita. Färgen jag använda var täckte ganska bra så ett varv räckte. Meningen är att de ska se lite vintage ut så ett lager bör räcka oavsett färg.

Steg 4

 

 

Steg 5.

Skapa en mall i datorn för dina bokstäver. I mitt fall har jag gjort orden WILMA, LYCKA och ÄNGEL. Alla orden på fem bokstäver. Vill du ha lite New England-stil så kan du lägga in lite stjärnor också 🙂

 

 

Steg 6.

För över bokstäverna till klossarna med blyerts eller något annat som du kan ta bort senare. Har du karbonpapper eller stämplar för detta så går det smidigt. Jag ritade allt på frihand så det blev väl inte helt perfekt men det duger. Tre sidor av klossarna får bokstäver. Så man kan visa orden Lycka och Wilma tillsammans eller orden Wilma och Ängen.

Steg 6

Steg 6

 

 

Steg 7.

Fyll i färg med pensel eller penna i den mall du gjorde i steget innan. När du är klar så kan du ta bort blyertslinjerna du använt som mall. Nu är det också dags att rugga upp ytan lite. Så använd ett grovt sandpapper och ta bort färg från hörn och kanter och försök få fram träytan under. På vissa bokstäver kan du också förstöra den svarta färgen om du vill få mer vintage känsla.

Steg 7

 

 

Färdigt

Slutresultatet:

Placerad i rummet